יום שבת, 21 באפריל 2012

משחקים ולמידה

במהלך תכנון יחידת ההוראה בנושא צרכנות נבונה חיפשתי כלים שונים על מנת להשיג את מטרות ההוראה שהצבנו ליחידה זו.
בחרנו לשלב בלימוד היחידה משחקים דידקטיים  מתוך הבנה כי המשחק יכול להווה אמצעי לרכישת ידע ולאימון בו, בדרך התנסותית (פעולה ---- הבנה ----- הכללה ----- יישום), המשחק מקנה הרגלים חיוניים ללמידה, כגון התמדה, אמון ביכולת ולמידה מטעויות. בשלב זה התחלתי לקרוא מידע על תאורית המשחקים והשימוש בהם לצורכי למידה. המהלך החיפוש מצאתי אתר (קישור לאתר ) " שילוב המשחק בתהליכי הוראה - למידה" של אפשת גז בוא היא סוקרת את ההיבטים התיאוריטיים, מציגה תבניות משחק ועוד. אתר זה עזר לי להבין את התיאוריה  בשלב זה היה חשוב לי להכיר את התפיסות, תאוריות ודעות על שילוב המשחקים בסביבה מתוקשבת. 


באתר מס"ע מצאתי מאמר שנקרא "למידה מבוססת משחקים מתוקשבים – תמונת מצב 2011 " בו נכתב  כי

שימוש במשחקי מחשב ומשחקי למידה יכול להעשיר את חווית הלמידה המסורתית ולהפוך את תהליך ההקניה של חומר משעמם לחוויה מלהיבה ומרתקת ע"י יצירת אלמנטים של תחרות והחדרת מוטיבציה בלומדים. 
משחקים חינוכיים מתוקשבים בהם הושקעה חשיבה פדגוגית יכולים לסייע רבות ביצירת עניין ומוטיבציה של תלמידים בלמידה וגם בהעמקת ההבנה של הילדים לגבי נושאים מורכבים בתכנית הלימודים. בשנים האחרונות נשמעים יותר ויותר טיעונים של מומחי תקשוב כי משחקי מחשב חינוכיים יש בהם כדי להעמיק את התהליכים הקוגניטיביים בלמידה , אך דעות אלו מתקבלות לעתים בהסתייגות ע"י מורים ואנשי חינוך הטוענים כי עידן משחקי המחשב החינוכיים לא שייך לגבולות ביה"ס. לאחרונה פורסם ב Massachusetts Institute of Technology (MIT) דו"ח מחקר חדש אשר מחזק את עמדתם של המצדדים בפיתוח משחקי מחשב חינוכיים ללמידה פעילה בביה"ס. 
 

"אין דבר רציני יותר ממשחק"

לימור שגב, רכזת מחקר ופיתוח במיזם משחקי מנהלים, אומרת כי אם נממש את הפוטנציאל הטמון במשחקי המחשב ללמידה – כולנו רק נרוויח מכך. "מאז ומתמיד ידענו שאת הדברים החשובים והמסובכים ביותר לומדים דרך משחק, ושאין דבר רציני יותר ממשחק. משחקי מחשב הפכו בעשור האחרון לתעשייה המובילה בעולם הבידור, בזמן שהם משאירים מאחוריהם את תעשיית הסרטים והמוזיקה". לדברי שגב, בני כל הגילאים מבלים יותר ויותר שעות בסביבות משחק, ובתוך כך הם רוכשים מיומנויות חברתיות, קוגניטיביות ורגשיות. עוד היא מוסיפה, כי בעולם נעשה מחקר רציני שמטרתו לבחון איך ניתן לשלב משחקים בתהליכי הכשרה ולמידה.






היום עם כניסת הטכנולוגיות החדישות ועתירות הגירויים לתוך מערכת החינוך ניתן לפתח משחקים דידקטים או לתת לתלמידים לפתח משחקים על מנת להפיק מהמשחק ומתהליך בנייתו את כל היתרונות שלו. חשוב כי במהלך תכנון המשחק  יופעלו  שיקול דעת דידקטי בקביעת המטרות, בעיבוד התכנים, בבחירת התבנית, בעיצוב כלי המשחק ובקביעת כללי המשחק. חשוב אף לשתף את הילדים בתכנון משחקים תכנון המשחק מחייבת את המתכנן ללמוד את החומר באופן מעמיק.

תבניות ואתרים לבניית משחקים:
מתו"ק - מכון מופת
קו אור
תבניות למשחק - בריינפופ
תבניות למשחק - אורלי אלון
גלה את התמונה
סולמות ונחשים


שבוע טוב

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה